gif-banner

De kweek met de groene kardinaal.

In het voorjaar ga ik de vogels meer levend voer geven, zodat het menu wat eiwitrijker wordt en de vogels in broedconditie kunnen komen. Ik heb de Kardinalen per koppel in een voliere van 1 bij 2 bij 2 meter zitten. Dit is rustiger en bijkomend voordeel is dat de mannen elkaar niet kunnen afmaken. Het baltsgedrag van de man is mooi om te zien, vleugels neer, kuif omhoog en zingen maar.

De groene kardinaal begint al vroeg in het voorjaar met het slepen van het nestmateriaal. De pop maakt bij mij het nest in een groot tralienest, dat zij bekleed met kokosvezel. Het legsel bestaat uit 3 tot 5 eieren, die na 12 tot 13 dagen uitkomen.  Wanneer de eieren zijn uitgekomen bestaat de voeding voornamelijk uit levend voer, zoals witte meelwormen, krekels, pinkies en buffalo's uit de diepvries. Daarnaast verstrek ik iedere dag vers eivoer voor tropen/ unipatee en regelmatig groenvoer groenvoer zoals vogelmuur, witlof en bloem- of bladknoppen van de paardebloem.

De jongen groeien zeer snel en moeten met een dag of 4 geringd worden met 3.5 of 4.0 mm. Na ca 10 tot 12 dagen springen ze al uit het nest. Ze zijn dan nog redelijk kaal en echt vliegen kunnen ze niet. Zorg dat ze beschut kunnen zitten. De jonge vogels zijn ongeveer na 6 -7 weken zelfstandig. We zetten  ze dan in een andere kooi om vechtpartijen met de ouders, hoofdzakelijk de man, te voorkomen. Vroege jonge vogels kunnen tegen de TT tijd al een eind op kleur zijn, maar in het tweede jaar zullen de vogels volledig op kleur zijn en het beste tot hun recht komen op de vogelshow.